Träningstips
20 januari 09:05
Ridsportplus

Så använder du equiband på rätt sätt

TräningsinspirationEquiband har blivit ett populärt hjälpmedel, men det är inte alla som använder dem korrekt. Här visar Viveca Ewards hur man gör.

Så använder du equiband på rätt sätt
Bakbandet har en kraftfull påverkan på hästens rörelser och behöver passas in omsorgsfullt. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När Viveca Ewards tog equiband till Sverige var hon övertygad om en snabb succé, men därav blev intet. 

    Fakta

    Equiband och equibodybalance

    Equiband

    är ett bålträningssystem utvecklat av tre av världens mest framstående inom området hästens biomekanik – Dr Hillary M Clayton, Dr Narelle Stubbs och Dr Nicole Rombach.

    Systemet grundar sig i hur man arbetar inom human idrottsmedicin och man har överfört dessa rehabiliterande och prestationsförbättrande principer till hästen.

    Olika studier visar att equiband bidrar till att göra ryggen mer stabil, samt att magmusklerna aktiveras.

    Equibodybalance

    Viveca Ewards eget koncept som kan liknas vid yoga eller sjukgymnastik, ett verktyg som ger information om hästens balans, biomekanik, rörelsebegränsningar och vilka områden som löper risk för skador. Används med fördel tillsammans med equiband, men det är inte nödvändigt. En app om equibodybalance finns att köpa.

    Två sätt att skapa balans och stabilitet

    enligt Viveca Ewards:

    • ”Genom yttre faktorer, som hög fart. När du cyklar fort har du lättare att hålla balansen än om du cyklar långsamt. Du kan också ge balans utifrån genom checken och annan utrustning.
    • Balans kan också skapas genom att jobba inifrån och ut, och jobba med hästens egen stabilitet. Det är ett långsiktigt arbete. 20 minuter tre gånger i veckan är ett upplägg som funkar för de flesta, om båda banden i equiband används. Magbandet kan användas obegränsat.”
    Expandera

    − Människor trodde inte att jag var klok. De förstod inte vad det var, och vad det skulle vara bra för.

    Viveca Ewards förklarar det så här. Equiband är träningsband som hjälper hästen att hitta sin balans och öka sin stabilitet genom bättre kroppskontroll. Banden fästs under magen samt runt bakdelen på hästen.

    Magbandet kan användas på alla typer av hästar, för att lära dem att magstödet ska vara påkopplat från början.

    – Tanken är att bana väg för nya rörelsemönster. Hästar som har använt equiband under en period har en aktiv magmuskel även när det inte används.

    1 Bara Magband An
    Magbandet hjälper hästen att koppla på magmusklerna och ”lyfta” sin kropp. Aktiva magmuskler skapar en stabil överlinje och är avgörande för att hästen ska kunna bära upp en ryttare .
    Foto: Anna Nyberg
    10 Viveca Visar Avst†nd Equiband An
    Magbandet ska spännas lagom hårt, visar Viveca.
    Foto: Anna Nyberg

    Magbandet kan användas relativt mycket, medan bakbandet ska trimmas in med lite mer eftertanke, eftersom det påverkar hästens bakbensrörelser mer.

    – Bandet stimulerar till liksidig biomekanik, och för en häst som gått med ett svagt bakben länge kan det till en början bli överansträngt om man inte är uppmärksam, säger Viveca Ewards.

    Sedan den tveksamma starten för drygt tio år sedan har equiband nu blivit ett vedertaget verktyg, som rekommenderas av veterinärer och används på ett antal större anläggningar.

    Men det är ingen quick fix.

    – Det handlar om att som hästägare jobba systematiskt, lita på processen och inte ge upp efter två-tre gånger, säger Viveca Ewards, som än en gång betonar att rehab och prehab går hand i hand.

    – Samtidigt brukar resultaten komma relativt fort. När hästen lär sig utnyttja rätt muskelkedjor utvecklas muskelmassan. Människor kommer tillbaka till mig och säger: ”Oj, vad hände här? Jag har ju bara gjort det här lilla.”

    Viveca Ewards tipsar om att de övningar som ges som rehabträning också kan användas som prehab.

    – Då kanske du slipper framtida skador.

    Magbandet hjälper till att aktivera magmusklerna, som i sin tur stabiliserar ryggen. 

    – Alla som varit på gym får höra att de ska suga in magen och aktivera magmusklerna. Vi kan inte säga det till hästen, men vi kan hjälpa den med bandet. Med aktiva magmuskler skapar det en stabil överlinje, inklusive länden.

    – Länden kan beskrivas som ryggens rörligaste led. Genom si-lederna och länden passerar all kraft från bakbenen, och om länden inte är stabil kommer kraften inte vidare.

    3 B†da Banden An
    Det bakre bandet påverkar häst­ens påskjutande muskelgrupp som består av tre långa muskler. Effekten av bakbandet är kraftig och det är bra att inledningsvis bara leda hästen i skritt när man använder det.
    Foto: Anna Nyberg
    7 H”jdarbild B†da Banden An
    Låt bakbandet sitta mer löst när du börjar använda det.
    Foto: Anna Nyberg

    Det andra bandet sätts runt bakdelen och påverkar länd och bakdel.

    – Inget av banden ska skapa motstånd, som träningsband på gymmet, utan stimulera kroppen till att använda en mer fördelaktig teknik.

    Bakbandet stimulerar också hästen att använda båda bakbenen lika mycket.

    – De flesta hästar är svagare i höger bak och höger fram, precis om vi människor ofta är högerhänta. 

    Det innebär också att hästens vänstersida är mer stabil, precis som för högerhänta människor.

    – Står vi på alla fyra är det höger hand vi lyfter för att göra något, medan tyngd och stabilitet blir vänstersidans ansvar.

    Fakta

    Utbildningspyramiden bygger upp träningen

    Medan den traditionella utbildningsskalan bygger på att hästen arbetas under  ryttare, börjar Viveca Ewards pyramid med arbetet för hand.

    Steg 1:

    Första steget handlar bland annat om tillit och kommunikation.

    ”Punkterna skapar en mental grund och ett självförtroende, samt startar den kommunikation som behövs för resten av pyramiden. Min erfarenhet är att om man är, lugn, vänlig, lyhörd, trygg, tydlig, konsekvent, förutsägbar och uppmuntrande så vinner man de flesta hästars förtroende förr eller senare”, skriver Viveca Ewards på sin hemsida.

    Steg 2:

    I steg två, fortfarande från marken, handlar det bland annat om kroppskontroll, självbärighet och kurvteknik.

    ”Ack så vanligt det är med hästar som saknar självbärighet även bland de som tävlar på högre nivå. Det positiva är dock att om man jobbat sig igenom pyramiden ända hit så borde självbärigheten kommit på köpet. Genom att systematiskt jobba hästen i lägre tempon på volter och i andra övningar så är min erfarenhet att de till slut hittar rätt i biomekaniken och befäster den motorik som behövs mot självbärighet”, kan man läsa på Svensk Hästrehabs hemsida.

    När det gäller kurvteknik, alltså böjda spår, jämför Viveca med att cykla, där du antingen kan lägga om styret och cykla i en cirkel även med ganska låg hastighet, eller hålla cykeln rak men luta dig inåt vilket kräver mer fart för att hålla balansen. Hästar väljer av naturen att ta sig an böjda spår genom att luta sig inåt och ta kurvan i högre fart, medan vi vill arbeta den på det andra sättet, och hästen behöver då vår hjälp att lära sig det. 

    Steg 3:

    I steg tre handlar det om träningsfysiologi och man bygger grunder för kondition, styrka och tekniker. Därefter ökas och finslipas delarna mot specifik tävlingsgren.

    Viveca Ewards tillägger att du inte måste arbeta med en avsats i taget, men att grunderna måste finnas på plats innan du kräver mer av hästen i ridningen.

    Träningspyramid

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 15/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym