Träningstips
14 januari 11:43
Ridsportplus

Rose Mathisen: ”Jag renodlar hjälperna vid varje pass”

Grundridning"Det första jag tänker på när jag hör ordet grundridning är hur man grundutbildar hästen. Den behöver lära sig gas, broms och att svänga", säger Rose Mathisen, dressyrryttare och A-tränare i dressyr.

Rose Mathisen: ”Jag renodlar hjälperna vid varje pass”
Hästar har en fin naturlig balans. Det viktiga i grundridningen är att hjälpa hästen att behålla balansen även under ryttare, säger Rose Mathiesen. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Rose Mathisen börjar varje ridpass med att kontrollera att hästen tar de grundläggande hjälperna var för sig.

    – Jag verkligen renodlar dem.

    – Hjälperna är som ett språk mellan ryttaren och hästen och går vi för fort fram med att lägga ihop de olika delarna i språket går det åt helsike. Om det är någon mer avancerad rörelse som inte fungerar, beror det nästan alltid på att någon av grundhjälperna inte fungerar, säger Rose Mathisen och ger en påminnelse om den enda naturliga hjälpen. 

    – Vikthjälpen. Och jag tycker det är väldigt viktigt att man är noga med den.

    Naturlig balans

    När Rose Mathisen pratar om grundridning för hästen kommer hon snart in på hästens balans. 

    – Hästen har en fin naturlig balans och den tycker inte om att bli rubbad ur sin balans, men det är det som händer direkt när vi sitter upp. Då kan den reagera genom att vilja springa i väg eller kanske bli trög. Att rida hästen i balans är ryttarens främsta uppgift, och det handlar om att den ska vara i balans i allt vi gör.  Detta får man som ryttare kämpa med hela tiden, varje dag, säger hon och lyfter tempoväxlingar och övergångar mellan olika gångarter som bästa sätten att arbeta med hästens balans. 

    Klassisk lodrät sits

    När det gäller ryttaren är dressyrtränarens definition av grundridning att ryttaren kan sitta i en klassisk lodrät sits med raka linjer axel-höft-häl, armbåge-underarm-handled-tygel-hästens mun samt knä-tå. 

    – Där ska ryttaren sitta mjukt och följsamt, komma ner nära hästen och använda sina hjälper på ett kontrollerat sätt, oberoende av varandra. Detta är verkligen en grundförutsättning för att kunna rida. 

    – Jag har själv alltid ett handtag i framvalvet, som jag kan ta tag i för att tvinga mig själv att bli stilla med handen. Många tror nog inte att vi GP-ryttare behöver jobba med sitsen, men vi sliter med den och korrigerar oss själva hela tiden för att kunna ha den optimala sitsen. Det är ju också viktigt att ha ordning på sin egen kropp när det gäller snedheter och sådant – här finns det många specialister som kan hjälpa.

    Fakta

    Rose Mathisens tips för att få ordning på grunderna

    • Att bli longerad till häst; då är det enda du kan göra att sitta och följa med – och därifrån sedan bygga vidare med att använda dina hjälper.
    • Rida utan stigbyglar för att verkligen komma ner i sadeln. 
    • Övergångar mellan gångarter och tempoväxlingar. Om och om och om igen, från det att hästen rids in. 

     

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 19/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym