Reportage
20 april 15:12

Avlar på anrik mark

Tyskt stuteriFölj med till Klosterhof Medingen. Här bedrevs en gång i tiden världens mest framgångsrika trakehneravel och här verkade legendariska hingstar som Caprimond och De Niro. I dag avlar man moderna sporthästar med en OS-ryttare i ledningen och en svenskfödd hingst är bland de starkast lysande stjärnorna.

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Åtta mil söder om Hamburg hittar vi stuteriet och hingststationen Klosterhof Medingen. Anläggningen, som ägs av kyrkan i byn Medingen, har anor sedan 1600-talet då gården fungerade som jordbruksfastighet för klostrets inneboende. På 1960-talet flyttade Eugene Wahler in och startade det som med tiden blev ett av världens mest framgångsrika trakehnerstuterier. I dag är det en tredje generationens Wahler som ansvarar för aveln av moderna sporthästar på Klosterhof. 

Vårsolen skiner och det är nästan sommarvärme ute när 31-åriga Christoph Wahler, som tog över verksamheten efter sin far Burkhard för fem år sedan, hoppar av sin häst och kommer fram för att hälsa. Han ursäktar sig snabbt om han låter täppt, han ramlade av häromdagen och näsan är lite svullen och blåslagen. 

Christoph  tävlar fälttävlan på toppnivå och kombinerar sin egen elitsatsning med verksamheten. Två heltidsjobb som tycks gå synnerligen väl ihop. Han älskar att rida och helst sitter han till häst hela dagarna. Dessutom tycks han inte ha något emot att jobba sju dagar i veckan när det behövs. 

_dsc3422
Christoph Wahler är tredje generationen i familjen som driver Klosterhof Medingen. Samtidigt ingår han i Tysklands mästerskapstrupp i fälttävlan. Foto: Natalie Lindholm

Yngst tog över

Christoph, som drömt om att driva stuteriet sedan han var barn, har höga ambitioner för Klosterhof. Att han, som är yngst av fyra syskon, blev den som tog över familjeföretaget är lite okonventionellt men till Christophs stora lycka var inget av de äldre syskonen intresserade. 

Fakta

60 år av framgångsrik avel

Vad: Stuteriet och hingststationen Klosterhof Medingen.

Var: Medingen, Tyskland – ligger söder om Hamburg.

Drivs av: Familjen Burkhard och Ingrid Wahler. Barnen Caspar, Theresa, Isabell och Christoph.

Antal hästar: 200.

Antal avelshingstar: 12.

Väntade föl 2025: 24.

Antal ryttare: 7 med Christoph.

Övriga anställda: 6 hästskötare, 4 på hingststationen, 4 som ansvarar för anläggning och stallar.

Expandera

Familjen Wahler har bott på anläggningen i sju decennier. Till en början bestod verksamheten av ridskola och sommarläger för barn. Sedan uppfödning av trakehnerhästar och ett nära samarbete med trakehnerförbundet som lade sina hingstvisningar och tester på Klosterhof.

När Christophs pappa Burkhard, som själv är en framgångsrik fälttävlansryttare, tar över på 80-talet lyfter han också verksamheten ett snäpp längre. 1987 köper han hingsten Caprimond (e Karon-Mackensen) på auktion och det ska visa sig vara en riktig lyckosaga. Caprimond blir hingsten som lägger grunden till det Klosterhof vi ser i dag. Han elitpremieras och kröns senare till ”Årets hingst” av trakehnerförbundet. Han tar två generationer Wahler till Grand Prix-dressyr och tävlar fortfarande aktivt på Grand Prix-nivå som 19-åring. I dag ståtar en bronsstaty av Caprimond mitt på stallplan på Klosterhof. 

_dsc3146
Christophs pappa Burkhard var själv en framgångsrik fälttävlansryttare. Foto: Natalie Lindholm

Köpte De Niro

Åtta år senare, 1995, köper Burkhard in den hingst som ska komma att sätta Klosterhof på kartan internationellt; ingen mindre än De Niro. De Niro lämnar många godkända söner, toppar listan över världens främsta dressyrförärvare inte mindre än sex gånger och hans barnbarn fortsätter att göra avtryck i sporten än i dag. 

St Emilion visade sig också lämna riktigt fina föl. Besökarna blev som tokiga när vi visade de första.

Nu när Burkhard lämnat över till Christoph att driva Klosterhof vidare, är det upp till honom att ta nästa steg. Att fortsätta vara relevant på marknaden handlar mycket om att hitta nästa superhingst som får stoägarna att komma tillbaka år efter år och i dag står flera intressanta hingstar i stallet.

En av dem är svenskfödda St Emilion, uppfödd av Nina Sixtensson. Den svarta 6-åringen efter Suarez, och med Dante Weltino som morfar, har redan hunnit göra avtryck i aveln, sin ringa ålder till trots. 2024 betäckte han runt 300 ston.

St Emilion_dsc3167
På bilden spelar Christoph upp klipp på hästar som gnäggar för att få St Emillion att spetsa öronen. Hingstarna i bakgrunden reagerade dock mer på ljudet. Foto: Natalie Lindholm

– Han visade sig vara en perfekt matchning för våra stoägare, så han fick många ston redan första året, förklarar Christoph och säger att ett framgångsrikt första år i aveln kan avgöra hela karriären för en ung hingst.

– St Emilion visade sig också lämna riktigt fina föl. Besökarna blev som tokiga när vi visade de första tre på vår hingstvisning i slutet av januari. Den yngsta var bara tre dagar gammal men visade ändå upp sig fantastiskt. Alla föl är svarta med vackra ansikten och de kan trava. Vad mer kan vi önska oss?

Fakta

Så lever hästarna på Klosterhof Medingen

Anläggningen, som fortfarande ägs av kyrkan, ligger mitt i byn och därför är det också lite trångt runt omkring. Här finns mindre hagar för alla hästar men lösdrifter och sommarhagar för ston, föl och unghästar ligger på andra anläggningar.

Stona fölar på box och de första veckorna går fölen i hage dagtid och tas in på box till natten. När fölen är sex veckor gamla flyttar de till en lösdrift med sina mödrar.

Alla unghästar går på lösdrift. Hingstarna stallas in och rids in som 2- eller 3-åringar, medan ston och valacker ofta går ute lite längre.

Väldigt få hästar säljs som föl, de flesta utbildas på Klosterhof och säljs som färdiga ridhästar.

Alla vuxna hästar går ut i hage, även hingstarna som kommer ut två-tre gånger om dagen.

Nätverk och auktion

Mycket av marknadsföringen handlar om att visa vad hingstarna lämnar men också om att ta väl hand om nätverket, behålla ett gott rykte och ge kunderna värde för pengarna.

– Betäckningssiffrorna har gått ner en del i Tyskland på senare år, men med rätt hingstar kan du fortfarande bli framgångsrik. Vi är inte störst i landet men vi har nära och långa samarbeten med våra stoägare. Många av våra kunder har flera generationer hästar från oss, berättar Christoph och konstaterar att det i sig är mycket värt. 

Ett sätt för Klosterhof att vårda nätverket innebär att man anordnar en stor auktion varje höst. Här säljs inga av stuteriets egna föl, däremot erbjuds alla stoägare en plattform för att visa sina avkommor och auktionen marknadsförs som en av världens största privata auktioner för sporthästar.

När Christoph får frågan om hur han vill utveckla Klosterhof vidare svarar han snabbt.

– Det finns så mycket jag vill göra! Men framför allt vill jag lägga ännu mer fokus på våra hingstar.

_dsc3454
Lea-Katharina Strothmann jobbar som beridare på Klosterhof. Hon rider en 5-årig valack e Damaschino. Christoph Wahler i bakgrunden på Emperor. Foto: Natalie Lindholm

Närmare toppsporten

I dag rids mellan 70 och 75 hästar om dagen på Klosterhof men Christoph vill minska ner för att, som han säger, bara fokusera på hästar som håller exceptionellt hög kvalitet.

– Jag vill behålla hästarna lite längre och komma lite närmare toppsporten med dem allihopa innan de säljs. I dag säljer vi många utbildade 4-åringar men helst vill jag behålla dem tills de är sex och redo att gå S:t Georges inom ett år.

Han berättar att de flesta kunder som köper hästar med högre prislapp efterfrågar en färdig produkt i dag.

– Det låter dumt att säga så när vi pratar om hästar, men det är så det ligger till. Köparna vill inte behöva göra jobbet själva.

Köper gärna 2-åringar

Christoph satsar mycket på att hitta riktigt lovande unga hingstar. Helst köper han dem som 2-åringar, innan de hunnit bli för dyra, och så lägger han tid på att utveckla dem.

– För oss är det viktigt att hingstarna utbildas och kommer ut och tävlar parallellt med avelskarriären. Skulle det visa sig att de inte får tillräckligt med ston så kan de i stället gå som sporthästar och det finns alltid en marknad för riktigt bra sporthästar.

Rätt att rida 3-årshingstarna

Att köpa riktigt fina hingstar blir svårare och svårare. I dag är hingstarna både välutvecklade och välutbildade redan som 3-åringar och prislappen är hög. På det stora hela ser Christoph inga problem med att hingstarna visas fram som färdiga ridhästar tidigt för, som han säger, om vi inte rider på dem, vad ska vi då göra med våra 3-åriga hingstar?

_dsc3229
Vitalamour är fantastisk både i typ, storlek och rörelser, tycker Christoph Wahler. Foto: Natalie Lindholm

– Visst kan du låta ett sto eller en valack gå på lösdrift tills den är fyra, det gör vi ofta själva. Stona rider vi inte in förrän på vintern när de fyller fyra. Men när det kommer till hingstar fungerar det inte riktigt. Ofta börjar de slåss när de blir lite äldre och då måste vi ta in dem och sätta dem i träning.

Christoph skyr longering som pesten. Att låta hästen springa på en liten volt är som upplagt för skador, menar han. Då börjar han hellre rida hästarna tidigt.

– I mina ögon är det mycket mer skonsamt för hästen att bli riden. Våra hästar är ju avlade i tio generationer för att bli just ridhästar. Lägger du upp träningen på rätt sätt så ser jag inga problem med att vi rider 3-åringar. Men du måste göra det med känsla. Utbildar du hästen på rätt sätt kommer den ha nytta av det. Gör du för mycket av något så är det däremot aldrig bra.

_dsc3246
Stoet Brightside (e Borsalino-Dressage Royal) med sitt fyra dagar gamla föl efter Escaneno. Foto: Natalie Lindholm

Lugn häst med bra hovar

Christoph tycker att framför allt dressyrhästarna utvecklats fantastiskt de senaste 20 åren och säger att vi nog maxat dem när det gäller ridbarhet och rörelser. Nu gäller det att vi även ser till hållbarheten. Vi måste avla hästar som håller för en lång tävlingskarriär. 

När Christoph letar hingst tittar han efter hästar som är moderna i typen, rör sig väl och tar sig an sina uppgifter på ett bra sätt. Sen vill han också få en bra känsla när han tittar hästen i ögonen. Hästen ska kännas öppen och lugn. 

Något annat som han återkommer till gång på gång är vikten av bra hovar och leder. Christoph vill gärna se rejäla hovar och leder och korrekt benställning. Veka kotor är något som går bort direkt. Han har också börjat se upp med hästar som är för trånga i bringan, något han tror vi kommer se allt mer av.

– Hästarna blir större och större och i dag är de flesta dressyrhästar väldigt långbenta, men bringa och bogar har inte riktigt hängt med i utvecklingen. Om vi inte ser upp tror jag att det kommer påverka hållbarheten.

Välja rätt linjer

Förutom att hitta rätt individer håller sig Christoph alltid uppdaterad kring vilka linjer marknaden efterfrågar. Stona som sätts i avel på Klosterhof ska helst ha varit framgångsrika i sporten själva, åtminstone i unghästklasser men gärna mer än så.

– Jag vill veta att de är ridbara och har kvaliteter. Om de är bra ridhästar som vill jobba så blir de också intressanta som avels-ston. Självklart ska de vara hållbara och ha bra benställning också. Jag väljer däremot inte bort ett sto som blivit skadat, om hon är lämplig för avel beror nämligen helt och hållet på varför hon skadade sig. Handlade det om en onödig olycka eller berodde det på att hon var vek fysiskt? Alla hästar som skadar sig är inte veka, konstaterar han. 

_dsc3435
Foto: Natalie Lindholm

När det gäller att matcha ston med rätt hingst har Christoph fördelen att han själv ridit många av hästarna han har hemma i stallet. Nu när han även sett en del avkommor har han bildat sig en bra bild av vad som fun-gerar och inte. När han får hem en ny hingst är han ofta snabb på att använda den själv.

– I år har vi några nya hingstar som jag så klart vill använda direkt, jag måste ju veta vad jag pratar om när jag marknadsför dem. Om de är oprövade blir det svårt för mig att med säkerhet säga vad de lämnar. Här hjälper det mig mycket att jag känner mina ston så väl och vet precis vad de ger sina avkommor. På så sätt kan jag matcha stona med känslan jag får när jag sitter på de nya hingstarna.

Stjärnorna sticker ut tidigt

Att upptäcka en blivande stjärna bland föl och unga hästar är inte särskilt svårt, säger Christoph. De där riktigt exceptionella hästarna sticker ut tidigt. Däremot är det lätt att missa hästar som kan komma att bli riktigt bra om de bara ges rätt förutsättningar.

 Riktigt speciella hästar har en aura och närvaro som är omöjlig att missa.

– Riktigt speciella hästar har en aura och närvaro som är omöjlig att missa. Mitt jobb handlar mycket om att upptäcka hästarna som står lite vid sidan om de stora stjärnorna. De som ger dig en fin känsla när du rider, som vill jobba och göra bra ifrån sig. Det är den typen av hästar som marknaden alltid trånar efter.

_dsc3462
I år väntar man 25 föl på Klosterhof Medingen. Totalt finns cirka 200 hästar här. Foto: Natalie Lindholm

Revanch i OS 2028?

Till sist undrar jag hur framtiden ser ut för Christoph.

– Om jag ska vara ärlig så har jag inte så tydligt uttalade mål för min egen ryttarkarriär längre. Jag var så inställd på att ta mig till OS och när jag väl tog mig dit var det en sån besvikelse att hela vägen dit kändes lite meningslös, konstaterar han och refererar till när han ramlade av under terrängprovet vid OS 2024.

– Visst skulle jag gärna vilja ta mig till Los Angeles 2028 och sitta kvar på hästen ända till slutet den här gången, men går det inte så vill jag bara fortsätta utveckla mina hästar.

Och för Klosterhof?

– Det är ganska enkelt. Jag vill att vi ska avla riktigt riktigt fina hästar. Visst vill vi hålla jämna steg med marknaden, fortsätta ha bra relationer med våra stoägare och samarbetspartners. Men framför allt vill jag att det här ska vara en plats där jag kan njuta av fantastiska hästar. Så får vi se var vi är om 20 år.

Fakta

Christoph Wahlers fyra favorithingstar

St Emilion

Härstamning: Född -19 e Suarez-Dante Weltino.
Uppfödare: Nina Sixtensson, Köping.
Ägare: Klosterhof Medingen.

– Han har allt vi letar efter i en hingst. St Emilion visar sig riktigt bra under ryttare, han är en machohingst på backen men så fort du börjar jobba med honom är det som att trycka på en knapp och så är han etthundra procent fokuserad. Han vill verkligen ge och ge och säger aldrig nej. Jag känner inte till Suarez så väl men jag vet att Sezuan-blodet ger väldigt arbetsvilliga hästar och Dante Weltino har verkligen den mentaliteten han också.

_dsc3314
Emperor. Foto: Natalie Lindholm

Emperor

Härstamning:  Född -18 e Eldorado van de Zeshoek–Diarado.
Uppfödare: Frank Timmreck, Hohenberg-Krusemark.
Ägare: Klosterhof Medingen.

– Det här är en personlig favorit. Han är den första hingst jag köpte när jag tog över Klosterhof. Jag äger honom själv och rider honom själv. Han har så mycket styrka och vill verkligen jobba. Det här är en hingst jag njuter av att jobba med varje dag.

Vitalamour

Härstamning: Född- 22 e Vitalis-Apache.

– Han är fantastisk både i typ, storlek och rörelser. Vi har inte haft så mycket V-blod innan så den här ska verkligen bli intressant.

_dsc3181
Zentinel. Foto: Natalie Lindholm

Zentinel

Härstamning: Född -22 e Superman OLD-Royal Classic.

– Zentinel kommer från helt andra linjer och en linje vi aldrig använt förr. Han är en av de vackraste hästar jag någonsin sett. Hans huvud ser ut som ett fullblod och kroppen är hundra procent perfekt varmblod. Han rör sig dessutom riktigt bra och har en otrolig bogfrihet.

Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 5/2025.

_dsc3291
Anläggningen ägs av kyrkan i byn Medingen och har anor från 1600-talet. Foto: Natalie Lindholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

Hingstar Online

Just nu 78 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym