ÄventyrOskar Öhrström är hovslagare, uppvuxen på en hästgård i Norrland. I somras satt han upp på sin häst Ivory och gav sig ut på en ridtur - en ritt som tog nästan två månader och gick över 130 mil. Den 22 januari sänder SVT dokumentären "Fjällryttaren", om Oskars dröm att bli den första att rida längs hela Sveriges fjällkedja.
Red 130 mil – dokumentär om fjällryttaren Oskar
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Idén föddes hos Oskar Öhrström för många år sedan – kanske skulle man prova att rida längs hela den svenska fjällkedjan?
– Jag är uppvuxen i fjällen och har alltid rört mig i de miljöerna. Jag är hovslagare och har haft hästar runt omkring mig hela mitt liv. Sen har jag alltid velat upptäcka hela svenska fjällkedjan, så det var lite av en dröm. Jag visste ju inte om det skulle gå, det var ingen som hade gjort det tidigare så det var bara att prova, konstaterar Oskar Öhrström.
I juni förra året gav sig Oskar Öhrström och hans sto Ivory iväg från Grövelsjön i Dalarna, med sikte på Treriksröset i Norrbotten – en sträcka på cirka 130 mil genom den svenska fjällkedjan.
– Jag gick in med stor ödmjukhet i att det är ganska stor risk att vi inte kommer ta oss hela vägen. Vi skulle bara försöka ha det så bra som möjligt under resans gång.
En man och hans häst
Större delen av ritten genomförde han ensam. Oskars flickvän fanns med under vissa kortare sträckor, och efter att han pitchat idén för ett produktionsbolag fick även SVT upp ögonen för hans äventyr. Fjällturen ska nu sändas som en dokumentär.
– Det mesta är självfilmat med allt från mobilkamera till drönare, men vi hade ett litet filmteam med i början, på slutet och två dagar i mitten. Jag jobbar mycket med foto och film, säger Oskar Öhrström.
Hans kompanjon Ivory är ett 20-årigt welsh cob-sto som han haft i sex år.
– Vi har ridit mycket tillsammans i fjällen tidigare, jag och hon. Hon är väldigt kraftig och byggd som en brukshäst, men jag hade koll på att hon är duktig på att spara på sina krafter. Vi gick cirka två mil per dag. Man kliver upp när man känner för det, går några timmar, vilar några timmar och så går man igen. Det blir inte så intensivt.
”Kändes som Indiana Jones”
Äventyret har gått genom myrar, stenig terräng och vattendrag. Den största utmaningen bestod av hängbroar – ett knivigt hinder för en häst.
– Vi hade någon hängbro som var runt hundra meter lång, en jättegammal bro som vinglade åt alla håll och kanter. Det var lite spännande, även om jag visste att hon var cool så var det lite nervöst när en bräda gick sönder under henne där – det kändes lite som Indiana Jones. Det hade kunnat gå illa om hon hade fastnat.
Nätterna spenderade Oskar mestadels i tält, medan Ivory övernattade i en provisorisk liten hage som han satte upp varje kväll.
– Hon har gått väldigt mycket lös på dagarna. Hon har följt efter mig och hållit sig i närheten.
Det fanns en oro hos Oskar över att hitta bete till Ivory längs vägen. Något foder rymdes inte i packningen. Men oron visade sig vara obefogad – han insåg snabbt att det är frodigt längs bäckar och vattendrag, vilket gjorde att rutten anpassades efter det.
Drömmer om nya äventyr
När målet väl var nått infann sig glädje och stolthet, och nya värderingar.
– Man kommer in i ett så himla fint lunk och man fick en annan vardag. Jag försöker fortfarande att plocka bitar ifrån det som var så himla bra, att applicera i verkligheten. Bort med klockan och bara leva i en naturlig rytm.
Även om hovslagaryrket är Oskar Öhrströms huvudsyssla så består hans liv av en hel del äventyr.
– Jag jobbar en del som jaktguide på höstarna. Och just nu håller jag på att spåna på vad jag ska hitta på härnäst. Jag har lite planer – det skulle vara kul att komma iväg ett par veckor i sommar och bara vara på en plats och utgå därifrån, någonstans i fjällen. Fiska och leva där liksom. Men det är inte omöjligt att det kommer flera äventyr framöver.
Fjällryttaren sänds på SVT2 den 22 januari klockan 20.00, och kommer även att finnas på SVT Play.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på