LöshoppningArbetsgruppen för SWB Sporthäst Hoppning har formulerat ett svar kring de frågor kring den nya modellen för löshoppning som ska användas på unghästtesterna från och med i år. Den modellen ska dock inte användas på bruksprovet i mars.
Ny löshoppningsrutin på unghästtest: ”Utan räcke inget hoppdiplom”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
I en artikel publicerad 15 januari belystes de turer kring den nya ordning för löshoppning som återges i det reviderade reglementet för hur unghästtester ska genomföras daterat 10 januari.
Ridsport sökte flera av medlemmarna i arbetsgruppen SWB Sporthäst Hoppning och sände frågorna skriftligt till fyra gruppmedlemmar. Nu har gruppen svarat som en enhet.
Medlemmar i arbetsgruppen har under de här två åren projektet drivits varit Tomas Torgersen, tävlingsledare SWB Equestrian Weeks och GHS, Mikael Nolin, hoppdomare och hoppansvarig i AVN, Karl-Henrik Heimdahl, avelsdomare och tidigare ordförande i AVN, Helena Torstensson, hingst- och unghästutbildare samt hoppryttare, Anna Holmgren, hopphästuppfödare och styrelsemedlem i SWB, Eva Gudmundsson, hästuppfödare och avelsdomare inriktning hoppning, och Ulrica Holst, hingstansvarig på SWB.
Ridsport har ställt ett antal frågor till flera av medlemmarna i gruppen för att bena ut hur och varför ändringarna i just löshoppningsmomentet kommit till.
Delvis svar på frågor
De frågor som ställdes har besvarats med ett gemensamt uttalande, som kan läsas i sin helhet här. För att förenkla för läsarna har svaren delats upp kring de ställda delfrågorna.
1. Det uppdaterade unghästreglementet ger en ny form av rutin för löshoppning där det för diplom (>= 8/8 i de två specifika hoppbetygen) ska hoppas över ett räcke i de avslutande sprången och upp till 125 cm (tidigare 130 cm på oxer).
Har problemet varit att det blivit för många diplomberättigade hästar eller att fel hästar har nått diplom som egentligen inte är hopptalanger?
Vad hoppas ni kunna få se mer av från de unga hästarna med den här formen för löshoppningsmomentet?
Svar: ”Bakgrunden till förändringen är önskan att förstärka möjligheten att bedöma hästens naturliga uppmärksamhet, taxerings- och reaktionsförmåga, detta bland annat då den moderna hoppsporten och banbyggnationen ställer större krav på hästarnas hinderuppfattningsförmåga. SWB har sett ett glädjande stort avelsframsteg hos både gångarts- och hopphästar under de senaste generationerna, vilket gjort att diplomfrekvensen ökat under de senaste åren.”
2. Var det ett alternativ i gruppens diskussioner att höja kravet för hoppdiplom istället för att förändra utförandet?
Svar: ”SWB har därför i samband med översynen av unghästsystemet även sett över hur kraven på diplom skall kunna förändras för att bibehålla värdet av utmärkelsen, och fortsatt kunna använda diplomet för att definiera de allra bästa i årskullen i respektive disciplin. Vi har bland annat tagit hjälp av SLU som gjort beräkningar och testkörningar på olika utfall.
På gångartssidan valde man att ändra något i de poänggränser som krävs för diplom men att vi på hoppsidan valde att göra en förändring i utförandet av hoppmomentet för att ge domarna mer information om hästens fysiska och mentala förmåga att hantera uppgiften.”
3. Hur ska domarna hantera att en häst hoppat bra nog för att vara aktuell för diplomberättigande poäng (>= 8/8 i de två specifika hoppbetygen) så länge hindret varit en oxer men sedan misslyckas (river /stannar/kommer fel mm) på räcket? Stannar de på 7/7 till exempel eller kan resultatet bli ännu lägre?
Svar: ”Det finns inget underlag för att hästen har 8-8 men den ska ha hoppat full höjd, dvs 130 bakbom och 120 – 125 frambom på oxern, för att det ska finnas anledning att ta bort den bakre bommen.
Vid varje tillfälle sker en dialog mellan domare och visare/ägare. Väljer visare att ej gå vidare med att hoppa ett räcke finns ej heller underlag för att ge hoppdiplom.
Domarnas poäng grundar sig, som tidigare, på en helhetsbedömning av hästens hoppning men för att erhålla diplom är nu hoppning på ett räcke ett krav.”
4. Krävs det annorlunda förberedelse av unghästarna inför årets unghästtest nu?
Svar: ”Som med all träning inför unghästbedömning så är det upp till varje visare/ägare hur man väljer att förbereda sin häst. Självklart är man välkommen att träna på ett räcke, lika väl som att man tränar på att hoppa en oxer.”
5. Kommer modellen att användas under bruksprovet i mars?
Svar: ”På årets bruksprov är det inga förändringar.”
Frågetecken kvarstår
Den nya ordningen ska alltså inte gälla för hingstarna som löshoppas på årets bruksprov, trots att gruppen anser att den nya rutinen ger så pass mycket mer värdefull information att det ska genomföras på bred front på landets unghästtester. Under bruksprovet används samma typ av professionella visare och domare som på de utländska hingstpremieringar som delvis fått agera förlaga. Någon mer information eller förklaring gavs inte.
Ridsport kommer att följa upp med mer synpunkter kring det nya systemet.
SWB:s dokumentation om arbetet med SWB Sporthäst
Läs mer om de som varit med i arbetsgrupperna
Sto & Unghästreglemente 2025, bedömning av ston, föl och unghästar i Svensk Varmblodsavel 2025
Arbetsgången för det grenspecifika arbetet
Fler förändringar vid Unghästtesten 2025
”Vad krävs av framtidens SWB-häst?” Swedish Warmblood Nr 1/2023 sid 26
”Arbetsgrupperna är i mål” Swedish Warmblood Nr 2/2023 sid 50
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på