Träningstips
20 november 09:39
Ridsportplus

Lasse Berglund: ”Du ska ha tre växlar i galoppen”

ProffstipsetHan vill se atletiska, snabba hästar – och glada ryttare som rider korrekt. Lasse Berglund menar att bättre sits kan ge en mindre springig häst, och att vi måste bli bättre på att komma rakt på hinder.

Lasse Berglund: ”Du ska ha tre växlar i galoppen”
Lasse Berglund är uppfödare, tränare och mångårig unghästdomare, med 200 hästar i löshoppningsträning varje vecka och närmare 60 ridande elever. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1 En bra hopphäst 

    Hästar hoppar av tre anledningar; det är interiören (mentaliteten), exteriören och så yttre påverkan, alltså det vi för till. En del hästar har inte så lätt för att hoppa rent fysiskt, en del har exteriören men inte skallen och en del har allt men får en dålig ryttare, och då brister det i alla fall. För att du ska lyckas gäller det att alla bitar stämmer. Sedan ska hästen få vara frisk och hel också.

    2 Atletisk, snabbtänkt och rak 

    För att klara av dagens banor måste hästen vara både atletisk och snabbtänkt. När en häst ska hoppa av på ett hinder vill du också ha den så rak som möjligt. Kommer den på rak linje har den bakbenen tätt ihop och kan ta i lika mycket med bägge benen. Ju mer särade bakben hästen har, desto mer tvingas den ta i med ena benet. Om du kommer mot ett hinder och inte får med ytterbenet når hästen inte hela vägen över och i stället blir det en rivning. 

    Mycket i ridningen handlar om att få hästen rak och det är många faktiskt väldigt dåliga på. Ett tips för att jobba på rakheten i sprången är att rida på ett hinder med en bom sex meter framför hindret. På så sätt tvingar du in hovarna under hästen lite grann. Du kan också träna på att hoppa serier, det ger samma effekt.

    3 Korrigera sitsen och slipp spring

    När vi löshoppar hästarna så filmar vi alltid och tittar också i slowmotion. Där ser vi att när hästen tappar balansen så blir den springig efter hindret. Ju mer den hoppar upp sig, desto mer särar den på frambenen och desto längre ner kommer näsan. En del hästar får nästan sand på näsan när vi löshoppar.

    Om det här händer så får inte ryttaren ligga för långt framme på halsen. Här måste vi bli bättre på att ha en korrekt sits. Många är lite dåliga på det och därför har också en del svårt att gå från ponny till häst. Träna på att komma rätt på avståndspunkten och att vara i balans uppe på hästen.

    70 procent av ryttarna rider i undertempo vid markarbete. 

    4 Våga rida framåt 

    Vi måste bli bättre på att rida snabbare. I Sverige har vi längre maxtid, men vill du tävla internationellt måste du kunna rida i ett högt tempo och hålla balansen. Generalfelet för de flesta är att de inte har tre växlar i galoppen; samlad, arbetsgalopp och ökad. Det går ofta för sakta när vi ska gå från samlad galopp till ökad galopp eller tvärtom. 70 procent av ryttarna rider i undertempo vid markarbete. 

    Många klagar över att hästen springer iväg efter hindret, men det är ju inte så konstigt. Om du rider i undertempo och hästen landar på framdelen så måste den springa på för att hålla balansen. Du ska rida i det tempo du ska hoppa i. Det är bekvämt att rida långsammare, men hamna inte i den fällan. Hästen saktar automatiskt in när den kommer in i en kurva, där måste du träna på att hålla i gång galoppen. Du måste träna på lyhördheten, att hästen lyssnar på dig och reagerar snabbt.

    5 Mät hästens galopp 

    Alla stegar på tävling, men vet du hur lång din hästs galopp egentligen är? För att få bättre koll kan du jobba med att variera steglängden. Ställ upp två sockerbitar med 23,5 meter emellan. Variera galoppen genom att rida på fem respektive sju galoppsprång. Det här är en bra övning när du vill känna av var du har hästens galopp.

    Fakta

    Lasse Berglund om…

    … att vara glad

    ”Var lite gladare när du rider. Varför lägger vi ner så mycket pengar och energi på våra hästar om vi ska sitta och sura. Se till att ha roligt med din häst!”

    … om onödig press

    ”Jag ser många barn som sätter för mycket press på sig själva. Det värsta är kanske när föräldrarna köpt en dyr ponny som är för svår för ryttaren. Jag är väldigt petig när jag hjälper elever köpa hästar, det är mycket viktigt att de är bra exteriört och att de är trevliga. Ta hjälp om du köper en unghäst!”

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 18/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden