Avelsnyheter
22 april 18:30

Hingstnytt: Fint pris till Destacado FRH och ung hingsthållare i samarbete med toppryttare

HingstnyttDen här veckan ligger landet i startgroparna för både fölningar och semineringar, säsongen med betäckning har börjat. I Hannover har man utnämnt en av sina lovande hingstar till ett fint pris och hopphästaveln har fått tillskott i form av en ung hingsthållare med kontakter.

Hingstnytt: Fint pris till Destacado FRH och ung hingsthållare i samarbete med toppryttare
Matthias Alexander Rath på Destacado FRH under en tävling på deras hemmabana, det vackra Gestüt Schafhof. Foto: Stefan Lefrentz / Hannoveranerförbundet.

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Kort och långt från hingstfronten, på nära håll och längre bort. I dagens globala marknad stannar inte uppfödarnas hingstval till sina ston vid Sveriges gränser eller i SWB:s stambok. Under den här vinjetten presenteras hingstrelaterade nyheter ett antal gånger per månad beroende på säsong.

Hannoveranerförbundets stora pris

Det tyska avelsförbundet med centrum i tyska Verden har sedan 2009 delat ut titeln Grande Prize till en ung hingst mellan tio och tolv år gammal sedan 2009. Förhoppningen är att pristagaren ska ha en lång och positiv inverkan på förbundets avel. Dressyrförärvaren Destacado FRH bär redan förbundets kvalitetssignum genom sitt FRH-suffix, fuxhingsten har varit ett A-barn sedan unga år.

Destacado FRH (Hann f -13 e Desperado FRH u Libella e Londonderry – Falkland, uppf Heinrich Gießelmann, äg Gestüt Schafhof) har en hög andel ädelt blod för en modern dressyrhingst genom Lauries Crusador xx i tredje led på mödernet. När han premieraes som 2,5-åring blev han premiehingst och såldes på auktionen till Gestüt Schafhof. Som 3-åring vann han Bundeschampionatet för hingstar med beridaren Pascal Kandziora i sadeln. Men sedan i november 2017 är det Matthias Alexander Rath som sitter i sadeln. På unghäst-VM i Ermelo 2015 blev det en silvermedalj och den mäktiga och fina skritten gav dem höga poäng. Den finska domaren Maria Colliander som det året höll i mikronfonen kallade finalrittern för ”poesi i rörelserna”.

Gs_kcl3896
2018 tog Matthias Rath silver på unghäst-VM med Destacado FRH. Här i en rastpaddock hemma på Schafhof våren 2022. Foto: Kim C Lundin

I sina två sporttester 2017 och 2018 excellerade Destacade FRH med dressyrpoängen 9,14 respektive 9,23 i sammanvägt dressyrresultat. Lägg till att han blivit yngsta häst att ta sig till Nürnbergerburg-pokal finalen samt nådde Grand Prix som åtta år gammal utan någon egentlig ansträngning. Än så länge finns det bara unghästar, första kullen föddes 2019, hingstens tyska index är fina 153 med 85 procent säkerhet för avkommor som genomfört unghästbedömning i Tyskland.

Deras fjärdeplats i världscupfinalen 2024 är Raths och Destacado FRH:s främsta merit hittills. Hingsten har lätt för det svåra och Rath har tålamodet att låta honom samla mer styrka. 2019 fick Destacado Welmeyerpriset av sitt hemmaförbund och redan 16 segrar på Grand Prix-nivå. Grande prize delas ut i november under hingstpremieringen i Verden.

53460120054_457481ff13_k
Matthias Rath och Destacado FRH i Basel 2024. Foto: © CHI Classics Basel / Katja Stuppia

Stuteri D’Lyon gör sin andra säsong

Bakom namnet D’Lyon finns Olivia Dahlroth, ung uppfödare och hoppryttare från Asarum i Karlshamn samt hennes mamma Camilla Dahlroth, hunduppfödare sedan mer än 30 år tillbaka. Inför förra säsongen startade hon upp hingststation med hingsten Prophet (KWPN f -20 e Gaspahr u Tina-Laris e Voltaire – Iroko, uppf J. Houppenbrouwers, äg Dennis Lynch, Tipperarys Finest).
– Mamma är min största supporter och det är från henne som jag fått all stöttning i aveln. Hon är en framgångsrik hunduppfödare sedan 30 år tillbaka så det är nog från henne jag har fått det stora intresset för avel, fast med hästar, förklarar Olivia Dahlroth, 27 år gammal.

Prophet godkändes i KWPN efter ett fint flerdagarsprov och blev 2024 premierad i SWB med stamboksnummer 1511. På Språngrulla finns 23 dräktiga ston där 22 fortfarande är dräktiga och väntas föla inom kort. På sitt flerdagarsprov fick Prophet 86 poäng i KWPN med en 9:a för galopp och 8,5 för de olika hoppegenskaperna, ett verkligt fint resultat för en hopphingst.

Prophet och Olivia på hingstvisning i Jönköping.

Ännu en hingst från Denis Lynch har kommit till och det är Canute the Great (ex Viking) ( Westf f -21 e Cornets Carpaccio u Lausanne e Los Angeles – Monte Bellini, uppf Wolfgang Schütte, äg Dennis Lynch, Tipperarys Finest). Han var segerhingst i Oldenburg 2024 och såldes på auktionen till Denis Lynch. Canute the Great är licensierad för Oldenburg men behöver göra flerdagarsprov för användning med ett-sto-licens i SWB.

Olivia Dahlroth berättade i mail för Hingstnytt om hur resan startade.
– Både Prophet och Canute ägs av Denis Lynch. Jag fick kontakt med honom i början på förra året och inledde samarbete med honom. Prophet gjorde ett toppenår 2024 och fick stanna över vintern och jag fick den stora äran att börja rida och träna honom. Så i år ska han fortsätta sin avelskarriär men också introduceras till sporten. Canute’s plan är lite samma. Vi får se hur många ston han får eftersom att de måste registreras i Oldenburg, men planen är att jag ska börja träna honom också och att han också ska börja tävla, berättade Olivia.

Canute The Great, Cornets Carpaccio - Los Angeles
Canute The Great, Cornets Carpaccio – Los Angeles Foto: Oldenburgförbundet

Den irländske ryttaren Denis Lynch har en lång historik av att rida hingstar som All Star, Cristello och bäst i stallet just nu är Vistogrand. Flera yngre hingstar finns med på stalllistan men de är samtliga över sju år. Flera är inte heller avelsvärderade men sådant kan snabbt ändras efter en framgångsrik sportkarriär.

Denis Lynch
Denis Lynch och Vistogrand Foto: Kim C Lundin

Auktion på Kannan-strån

Är du stadd vid kassa och tror på kraften i Kannans gener så kommer ett ovanligt tillfälle upp lagom till Valborg men var beredd på att säkerställa en bankgaranti på den nätta summan av 80000 €, cirka 870 000 kr i svenska kronor, till den franska auktionären Commissioners of Justice i Granville, Frankrike.

Kannan är en av världens mest framstående hopphingstar. Han har varit rankad som nummer 1 på WBFSH:s lista och har producerat över 1 220 avkommor som tävlar internationellt. Bland hans mest kända avkommor finns Nino des Buissonnets, som vann OS-guld i London 2012 med Steve Guerdat, samt James Kann Cruz, som har haft framgångar i flera femstjärniga Grand Prix-tävlingar.

Auktionen är en rättslig försäljning (judicial auction), vilket innebär att den sker under juridisk övervakning, ofta som ett resultat av konkurs eller skuldsanering. I detta fall säljs 646 doser fryst sperma från Kannan som ett enda parti. Utropspriset är 64 000 euro, ca 696 000 sek, och för att delta krävs en bankgaranti på minst 80 000 euro, som måste skickas till Me MICHEL:s kontor senast 48 timmar före auktionen. Betalning sker via banköverföring innan varorna kan hämtas. Utöver försäljningspriset tillkommer försäljningskostnader på 12 % exklusive moms, vilket motsvarar 14,4 % inklusive moms.

Fransmannen Michel Hecart hade många framgångar med Kannan.
Fransmannen Michel Hecart hade många framgångar med Kannan.

Språngrulla

Betäckningssäsongen är på väg att varva upp, många seminstationer har öppnat och en temperaturmätare är antalet hingstar upplagda på SWB:s site Språngrulla.se där stoägare bokar hingst till sitt sto om det är tänkt för registrering i SWB. I tidigare versioner har sprangrulla.se innehållit värdefull statistik för innevarande år och tidigare år om hur många ston som fölat, andelen dräktiga ston, tvillingfödslar och mycket mer som rapporterades in under säsongen. Funktionen har tagits bort och finns inte längre att följa.

Säsongen 2024 fanns det 148 hingstar upplagda varav 92 stycken var premierade. Hittills i år är siffran uppe på totalt 99 stycken hingstar 2025 där 76 stycken är premierade. Så de kommande veckorna ser vi vilken slags barometer vi kan skapa på intresset för betäckningar inom SWB-sfären.

Vecka – Antal registrerade hingstar – andel hopp/dressyr totalt – andel premierade
[andel hopp/dressyr kommer inte att vara lika med antalet registrerade då flera är ikryssade som både ock]
vecka 15: – 93 – 67/34 – 71
Vecka 16: – 99 – 70/37 – 76
Vecka 17:

Har du ett hingsttips, hör av dig.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

Hingstar Online

Just nu 78 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym