Avelsnyheter
7 april 16:51

Hingstnytt: Ben Maher om Point Break och nygodkänd fälttävlanshingst

HingstnyttHingstnytt träffade SWB:s mesta sportstjärna Point Break och pratade med hans ryttare under världscupfinalen i Basel. Svenska Angloarabföreningen har godkänt två hingstar med ädelt blod, där fälttävlanstalangen Kan Go Blue är ett stort hopp för framtiden, och delat ut ELIT till förbundets tidigare stjärna.

Hingstnytt: Ben Maher om Point Break och nygodkänd fälttävlanshingst
Genombrott på världsscenen för Point Break i Basel med Ben Maher i sadeln. Foto: Kim C Lundin

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Kort och långt från hingstfronten, på nära håll och längre bort. I dagens globala marknad stannar inte uppfödarnas hingstval till sina ston vid Sveriges gränser eller i SWB:s stambok. Under den här vinjetten presenteras hingstrelaterade nyheter ett antal gånger per månad beroende på säsong.

Från bruksprovsseger till pallplats i världscupfinalen

Ungefär samtidigt som hans uppfödare och tidigare ryttare Anders Lagergréen valdes in i SWB:s styrelse, tog hans uppfödning sin första stora medalj. Point Break (SWB f -14, e Action-Breaker u Beretta e Balou du Rouet, uppf Anders Lagergréen, äg Charlotte Rossetter och Pamela Wright, USA), riden av Ben Maher, tog andraplatsen i världscupfinalen i Basel i sitt första mästerskap.

Bruksprovsvinnaren från 2018 glänste i hallen och intresset för honom som hingst är otroligt stort. Det är lätt att bara tänka på Point Break som framgångsrik med just Maher i sadeln, men hingstens första internationella framgång kom med en sjundeplats på unghäst-VM med Anders Lagergren i sadeln, samma år som hingsten Opium van de Moerhoeve placerade sig med Willem Greve.

Ben maher (gbr) Point Break
Ben Maher (GBR) och Point Break under ärevarvet framför alla dignitärer. Foto: Kim C Lundin

Ben Maher aviserade för några veckor sedan på sina sociala medier att Point Break skulle finnas tillgänglig för avel i sommar till utvalda ston. I vår korta intervju berättar han mer om hur urvalet går till och hur han upplever Point Break som hingst.

Intervju med Ben Maher i Basel.

Citat från Ben Maher från intervjun översatta:
– Vi har mött ett stort intresse från stoägare. Det är lite nytt för mig att sköta hingstar och betäckningsdelen. Så det har varit en stor inlärningskurva för mig, en annan sida av verksamheten som jag inte förstod tidigare. Vi tog sperma från Point Break när jag var med på OS i Tokyo 2021. Så vi hade en del doser, men han har inte regelbundet gått till tappning. Vårt huvudfokus, lyckligtvis, hos ägarna till honom är sporten. Det är prioriteringen, men jag tycker att han är en fantastisk avelshingst.

– Jag har hört bra historier redan om avkommor tidigt, och vi har också några själva och de sticker ut, de har stjärnkvaliteten.
– Vi måste begränsa det på grund av den begränsade mängden semin. Så vi måste tyvärr tacka nej till vissa förfrågningar, eftersom vi har valt att antingen ha ston som har varit mycket framstående och framgångsrika i sporten eller avelsston som har producerat hästar som har varit supersuccé i sporten. Och det är också viktigt för hans avelsframtid att avla bra. Så jag ser fram emot att se dem alla i framtiden och vi har valt ut många hittills. Förmodligen finns det fortfarande några [doser, reds anm] tillgängliga men det är en spännande resa och jag är säker på att vi kommer att se mer av honom i framtiden.

Om Ben Mahers uppfödning och hingst Tripple X som han tog medalj med på OS i London.
– Jag gillar inte att jämföra hästar. De är helt olika, olika mentalitet, attityd. Point Break är en riktig bebis, han är en så snäll hingst att jag kan ha mina barn med honom, han vet när det är rätt tid att slå på och är enormt atletisk. Tripple X födde jag upp så han har en väldigt speciell plats i mitt hjärta eftersom jag var den första som red in honom och tog honom hela vägen. Det är skönt att ha turen att få jobba med så fantastiska hästar.

Ben maher (gbr) Point Break
Ben Maher och Point Break i Basel. Foto: Kim C Lundin

Meriterade gossar godkända i SAAF

Svenska Angloarabföreningen, SAAF, har haft hingstgodkännande i
på Skålltorps Ridanläggning, Axvall i Skara med SH, Svenska Hästavelsförbundet. Tre hingstar med förädlande egenskaper fanns med i listorna.

Kan Go Blue (SWB)

Uppfödare Birgit Jönsson och ägaren Sandra Gustafsson, fälttävlansryttare, var båda stolta när Kan Go Blue (SWB f -19, e Fango In Blue x u Kassava (F. 1) e Jaguar Mail) godkändes av SAAF som AB-premierad med fina siffror i protokollet:
Kan Go Blue AA (15.02%) (SWB) 888888 = 48 poäng (bedömd enligt 60-p skala), önskvärd och fördelaktig fullblodshärstamning samt tävlingsmeriter inom fälttävlan.

Kan Go Blue kallas ”Sockan” och har enligt Horsetelex.coms beräkning över nio generationer en teoretisk förädlingsgrad på 69,26 procent, med ren anglo-fader Fango in Blue x och fullblodsmorfars far Hand in Glove xx.

Https://www.juliochang.com
Kan Go Blue på väg mot en avels och sportkarriär. Foto: Julio Chang

Så här skrev SAAF:s avelskommitté i sin rekommendation till deras avelsvärderingsnämnd:
Kan Go Blues prestationer är främst inom fälttävlan där han som 5-åring var landets högst rankade unghäst. Han har startat i Unghästchampionat som 4- och 5-åring och Internationell H100-Intro som 5-åring. Kan Go Blue har fyra placeringar i fälttävlan varav två segrar och en andraplats i internationell klass. Totalt har Kan Go Blue genomfört nio felfria terrängrundor inom tiden av tio möjliga starter i fälttävlan. Han har 2025 vinst i LA:3 samt debuterat 120 cm i hoppning.

Avelskommittén bedömer att Kan Go Blues härstamning tillför eftertraktade blodslinjer av angloarabiskt och engelskt fullblod in i angloarabaveln.

Business x

Anglohingsten Business x (AA f -96 e Stubin x u Bise-Knees x e Gregol x, uppf Mats & Ann Gyllensvärd, äg Ann Gyllensvärd) tilldelas elit postumt, då han dog 2017.

ELIT-premierad för sina svenska och franska avkommor. I Sverige har han sex avkommor som har vinst och placering i unghästchampionat samt i svår klass fälttävlan. I Frankike har han tre godkända hingstar varav tvåchampions och en vice champion. Totalt har Business både i Sverige och i Frankrike mer än 50% tävlande avkommor fördelade inom alla discipliner där majoriteten av ryttarna har begränsad nationell och internationell erfarenhet.

SAAF:s avelskommitté sammanfattade Business förärvning så här:
Business är avkommebedömd redan 2013 och blev redan då tilldelad avelsvärdesklass A. Business är en av få angloarabiska hingstar som godkänts av Trakhener och Oldenburg-förbunden. Business har förutom att han har genererat toppindivider även genererat en stor mängd tävlingsindivider på lätt till medelhög nivå inom så gott som alla discipliner.
I Frankrike så utmärker sig avkommorna även i exteriör och gångarter vilket har genererat två stycken 3-åriga championhingstar, Echo des Sureaux (2017) i sektion III och Hautbois d ´Olympe AA (2020) och en 3-årig vice championhingst Gadget Biboulet AA (2019).

_business_2_hol-2017
Äldre bild på Business x.

Globemaster xx

Fullblodshingsten Globemaster xx (f -17 e Zaahid xx u. Wanesca xx e Eighty Eight Keys xx, uppf Söderberg C, Kraftkonsult, Wirenstål D, äg Hatavas Stora Löckna) har egna tävlingsmeriter från galoppbanan med 1,2 miljoner i prispengar. Globemaster bedömdes enligt 50-poängs skala då han fick dispens från att visas i galopp på grund av en gammal skada som är under rehabilitering. Han godkändes dock vid veterinärbesiktning.

Wwglobemaster Xx Foto Lisa Appelqvist_exempelbild
Globemaster xx har en fin karriär på galoppbanan bakom sig. Foto Lisa Appelqvist

Omdöme om AB-premierade Globemaster xx, 887.566 = 35,5 p (bedömd enl 50-p skala), önskvärd och fördelaktig fullblodshärstamning samt tävlingsmeriter inom galoppsporten.

Avelskommitténs bedömning avseende härstamning.
Avelskommittén har analyserat Globemasters härstamning och förfäders resultat och finner att Globemaster har en prestationsbaserad härstamning på både faderns och moderns sida sedan många generationer.
Bedömning: Avelskommittén bedömer att Globemasters härstamning tillför eftertraktade blodslinjer av engelskt fullblod in i angloarabaveln.

Wwglobemaster Xx Foto Lisa Appelqvist_exteriörbild Minskad
Globemaster xx fotograferad hemma på Stuteri Hatava Foto Lisa Appelqvist

Har du ett hingsttips, hör av dig.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

Hingstar Online

Just nu 78 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym