Veterinärt
6 november 20:00
Ridsportplus

Föl kan dö av salmonella

MagsjukaInfektioner av salmonella förekommer hos både djur och människor över hela världen – men vad vet vi egentligen om salmonella hos hästar? Beth Young, epidemiolog hos SVA, svarar.

Föl kan dö av salmonella
Diarré är det vanligaste symptomet på salmonella. Foto: Shutterstock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det finns flera olika typer av salmonella, som är en tarmbakterie. Smittvägen är fekal–oral, vilket innebär att ett smittat djurs avföring kan kontaminera foder, vatten, inredning eller stallets redskap,  som sedan leder till smitta via hästens mun. 

    Om det finns smitta hos exempelvis gris eller ko i närheten, finns det risk för att även hästar blir smittade?

    – Ja, absolut. Håller man hästar på samma gård som smittade kor kan även hästarna smittas om de kommer i kontakt med de smittade djurens träck. Även infekterade fåglar eller gnagare kan kontaminera hästens miljö, men det krävs att hästen får ett infekterat djurs avföring i munnen för att den ska smittas, säger Beth Young, epidemiolog hos Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA.

    Fakta

    Salmonella

    • Salmonella är en anmälningspliktig sjukdom och veterinär ska kontaktas vid misstanke om smitta. Ett saneringsarbete ska göras i stallet för att förhindra smittspridning. 
    • Vanligaste symptomet hos häst är varierad grad av diarré som spontanläker. Smittrisken är som högst när hästen har diarré. Vid undantagsfall ser man allvarligare symptom, främst hos föl. Källa: SVA
    Expandera

    Enligt SVA utgör Norden ett unikt undantag med färre infektioner av salmonella generellt, jämfört med resten av världen. 

    Även salmonellainfektioner hos hästar är relativt ovanligt i Sverige. 

    – Exakt hur ovanligt det är med salmonella hos häst är svårt att säga, eftersom detta inte övervakas på samma sätt som hos andra lantbruksdjur. Jag tror att det främst har att göra med att vi människor inte äter häst i lika stor utsträckning som till exempel ko och gris. Därför övervakas lantbruksdjuren mer i avseendet att inte smitta människan, förklarar Beth Young. 

    Vid misstanke om salmonella bör djuret isoleras på gården och veterinär rådfrågas. Salmonella diagnostiseras genom provtagning av veterinär. 

    Utsöndringen i träcken avtar successivt och upphör så småningom, men det förekommer även symptomlösa smittbärare, vilket försvårar smittspårning. Enligt SVA har två tredjedelar av hästar med bakterien upphört att utsöndra salmonella efter en månad och ungefär 90 procent har upphört att utsöndra efter fyra månader. 

    Det finns flera symptom att hålla utkik efter.

    – Drabbade föl kan bli väldigt sjuka, få feber och diarré som kan leda till sepsis, blodförgiftning. Även vuxna hästar får diarré om de är smittade, säger Beth Young. 

    Symptomutvecklingen och prognosen beror på vilken typ av salmonella det handlar om, hur stor bakteriedos som hästen fått i sig samt hästens ålder och allmänna motståndskraft mot sjukdomar. 

    – När vi ser salmonella hos häst är det främst föl som drabbas. De kan bli väldigt sjuka och till och med dö. När det gäller vuxna hästar är det mindre risk för dödsfall, de kan absolut återhämta sig.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 18/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden