Hoppning
23 januari 12:07
Ridsportplus

Ankarcrona: ”Gör uttagningar med både hjärta och hjärna”

Avvägningar– Vi har ett ansvar mot hästarna, mot laget, och mot alla som finns runt omkring. Vi är dessutom förebilder, så det är mycket som påverkar i en laguttagning. Det säger Henrik Ankarcrona efter att 2025 års landslag i hoppning är uttagna.

Ankarcrona: ”Gör uttagningar med både hjärta och hjärna”
Hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Under de åtta år Henrik Ankarcrona varit förbundskapten för svensk hoppning har han haft samma linje.
    – Jag gör landslagsuttagningar med både hjärna, mage och hjärta. Jag och övriga landslagsledningen har alltid gjort vårt bästa med den kunskap vi har, för att ge både människor och hästar de bästa förutsättningar att utöva sporten. Uttagningen ska också vara till gagn för ekipagens långsiktiga satsning.

    – Jag förväntar mig att alla går in i det här med den bästa versionen av sig själva, och är det någon som inte platsar eller av andra skäl inte är uttagbar, då tar jag det med ryttaren direkt, säger Henrik Ankarcrona.

    Man får inte vara konflikträdd i din position?
    – Nej. Jag tror på kommunikation, och så gäller det att det finns tillit i gruppen så att man kan säga till någon att ”Det här var inte bra” – liksom att andra kan säga det till mig. Ska vi sträva efter att vara bättre än alla andra i världen måste vi hela tiden jobba på att bli bättre på alla plan.

    Ovanligt med direktiv från ovan

    Uttagningen av de olika trupperna i hopplandslaget är landslagsledningens sak, och det hör till ovanligheterna att det kommer besked från högre ort att en ryttare inte är uttagbar, som i fallet med Douglas Lindelöw. Han stoppades från att tävla internationellt i mars 2024 efter anklagelser om hästmisshandel och dålig hantering av anställda.

    Efter att utredningen lagts ner i brist på bevis fick han åter tävla internationellt men inte med landslagsuppdrag.

    Allvarliga anklagelser måste alltid utredas noggrant och att rida i landslaget är ingen rättighet.

    – Vad jag kan minnas är det enda gången under åtta år jag har fått ett besked från mina överordnade om att någon inte är uttagbar, ett beslut jag också stod bakom. Allvarliga anklagelser måste alltid utredas noggrant och att rida i landslaget är ingen rättighet, säger Henrik Ankarcrona.

    Nu är Douglas Lindelöw tillbaka i landslagets B-trupp.

    Douglas
    Douglas Lindelöw och Charlie’s Way i Falsterbo 2023. Foto: Kim C Lundin
    Kcl81141.jpg
    Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana vid League of Nations på CHIO Rotterdam 2024. Foto: Kim C Lundin

    Något annat som överraskade i uttagningen är att Malin Baryard-Johnsson och H&M Indiana finns kvar i mästerskapstruppen, trots att Malin i november sa att Indiana har gjort sitt sista mästerskap.

    – Ekipaget har både kvalitet och kapacitet att gå mästerskap, är Ankarcronas korta kommentar till deras plats i mästerskapstruppen.

    Hästvälfärd prioriterat i hoppningen

    Dressyren har fått en ny landslagsledning med Stefan Jansson som förbundskapten och Marianne Lilja Wittbom som strategisk rådgivare. I en intervju i Ridsport nyligen sade Marianne Lilja Wittbom att dressyren behöver göra en mental förflyttning och lägga ett större fokus på hästvälfärd.

    – Jag skulle vilja påstå att hästvälfärd har varit min prioritet från början. Vi har alltid gjort vårt bästa med den kunskap vi har för att utöva sporten på bästa sätt för både hästar och människor. Om det är någon som inte lever upp till det, kanske av frustration eller stress, så hanterar vi det omgående, säger Henrik Ankarcrona.

    Kommer vi att göra misstag? Ja, absolut. Kommer någon att trampa över linjer någon gång? Troligen.

    – Sedan har jag fått en bättre bild av tävlingshästar och hästvälfärd än när jag började för åtta år sedan, och jag hoppas att min bild är ännu bättre om du frågar mig om två år.

    – Det är tufft att vara ryttare, de är granskade i dag. Men vi står för vår sport och vår inställning att vi kan använda hästar för tävling, och därmed blir det vår uppgift att göra det på bästa sätt för både hästar och människor.

    – Kommer vi att göra misstag? Ja, absolut. Kommer någon att trampa över linjer någon gång? Troligen. Men den absoluta majoriteten vill sina hästar väl, och vill bli bättre.

    Viktigt agera och vidta åtgärder

    Att agera når något händer är viktigt, säger Henrik Ankarcrona,

    – Om någon trampar snett ska det vidtas åtgärder, men i proportion till vad som hänt. Att det förs en levande debatt om hästvälfärd i dag är bra, men tonläget som används innebär att det sprids en rädsla, och det är inte hälsosamt.

    Är det svårare att vara förbundskapten i dag än när du började?
    – Det är alltid svårt att vara ledare och ha ansvar, men det är också fantastiskt roligt att vara ledare för hoppningen och vara nära ryttarna.

    Någon speciell du vill lyfta fram nu när de nya trupperna presenterats?
    Erika Lickhammer-van Helmond som red två felfria rundor i Mechelen med sin egen uppfödning Comme Tessa VHL. Det är inspirerande att se att det går att satsa långsiktigt, och det är ingen självklarhet att man ska komma hela vägen.
    –  Nu ser jag fram mot ett spännande år.

    Fotnot: Erika Lickhammer-van Helmond har en plats i B-truppen.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym