Sverige
16 januari 2014 20:19

Hästlotteri väcker känslor

Ska en häst vara lotterivinst eller inte? Diskussionens vågor går höga med anledning av Stiftelsen Göteborg Horse Show's traditionella hästlotteri om en dryg månad.

Hästlotteri väcker känslor
Här hon! Pennsylvania, årets förstapris i hästlotteriet i Scandinavium.

Tidigare i dag berättade Ridsport om Pennsylvania, årets förstapris i det traditionella hästlotteriet som ordnas i samband med tävlingarna i Scandinavium. Detta har orsakat en tuff debatt på Facebook om det lämpliga i att lotta ut en häst eller inte.
– Den här debatten återkommer då och då, inte minst förra året, säger Bo Slättsjö som är föreståndare för lotteriet.

Lotteriet ordnas av Stiftelsen Göteborg Horse Show. Kritikerna menar bland annat att det är oetiskt att en levande varelse ska vara lotterivinst och undrar vilket ansvar lotteriarrangören tar för att hästen ska få det bra.
– Att skaffa häst är  ett ekonomiskt, juridiskt, praktiskt och emotionellt ansvar. Det är en omfattande process, säger Pernilla Bovin Persson, en av dem som argumenterat ivrigt på Facebook mot hästlotteriet.
Jag måste utgå ifrån hur jag är som ryttare och sätta detta i relation till den häst jag är spekulant på. Passar den min ryttarstil? Har den rätt temperament? Har den rätt utbildning? Verkar den lugn, snäll, nervös? Man provrider, instruktören kanske provrider, man veterinärbesiktar, känner, klämmer och bedömer. Det här inget som man gör på en kvart eller vinner i Scandinavium, fortsätter hon.

Enligt Bo Slättsjö väljs en häst med ett temperament som passar de flesta ryttare. Han säger också att det görs en informell kontroll av vinnarens möjligheter att ta hand om hästen. Denna kontroll görs direkt vid första kontakten mellan parterna efter dragningen.
– Vi stämmer av vinnarens kunskaper och förutsättningar att ta hand om hästen. Och de gånger det har känts att det inte kommer att fungera har vi hjälpt vinnaren att lösa det hela, säger han.

Pernilla Bovin Persson tycker inte att ovanstående räcker.
– Det är ojuste ur ett vinnarperspektiv att säga att någon är olämplig, säger hon och ger ett förslag på hur ett lotteri skulle kunna gå till i stället.
– Låt lotterna handla om möjligheten att vinna häst. Dra tio vinnare som får tävla om hästen. Sedan kan vinnaren röstas fram. Detta kan öka intresset för lotteriet ytterligare. 

Om en vinnare inte kan/vill ta hand om hästen går det inte att lösa in hästen mot pengar i lotteriet, däremot hjälper Bo Slättsjö till med att sälja hästen. Detta har hänt vid några tillfällen.
– Det har alltid löst sig och de hästar det har handlat om har fått det bra.

Ni har fått kritik för lotteriet tidigare, ändå fortsätter ni med det. Varför? 
– Vi tycker att överskottet från lotteriet, ungefär 400 000 kronor varje år, går till en god sak. Vi som arbetar med det gör det helt ideellt. Överskottet delas ut i form av stipendium till ungdomar i samband med tävlingarna varje år, säger Bo Slättsjö.  
– Det måste finnas värre saker än häst kan råka ut för än att bli lotterihäst hos oss, fortsätter han.

Pernilla Bovin Persson håller med om att det kan finnas värre saker.
–  En dålig sak blir inte mindre dålig för att det finns något som är värre. Tänker vi så stannar utvecklingen. Vi måste hela tiden förbättra och förfina. Det kanske är just detta som behövs för lotteriet ska ta nästa steg.

En lott kostar 20 kronor och lotterna går bara att köpa i Scandinavium under de internationella tävlingarna. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden